VAŠE DETE JE KRENULO U I RAZRED MUZIČKE ŠKOLE

Na početku školske godine pedagog je održala predavanje roditeljima I razreda na temu „Sta znači pohađati muzičku školu“... i ukazala roditeljima da osluškuju svoju decu, pomognu im u organizovanju rasporeda aktvinosti tokom dana jer nije jednostavno uskladiti obaveze u dve škole, da pruže podršku, da bodre, hvale i da se iznad svega naoružaju strpljenjem.

 

PORODIČNI GRB

Učenici od pripremnog pa do 5. razreda su pokušali da se stave u ulogu roditelja i razmisle šta bi njihovi roditelji zatražili kada bi upecali zlatnu ribicu, koje bi to tri želje bile a tiču se njih....najčešći odgvovori su bili da više vremena provode zajedno, da putuju, da budu uspešni i istrajni, da poštuju roditelje, da manje koriste mobilne telefone, da više čitaju knjige. U okviru ove radionice učenici su dobili pripremljeni radni listić na kojem je nacrtan grb sa pet polja. Polja je trebalo popuniti kako bi predstavljao grb njihove porodice.

U polja svako je upisivao: najveći uspeh porodice; na šta su ponosni svi u njegovoj porodici, šta je najlepše u njegovoj porodici, najveću radost u njegovoj porodici, planove njegove porodice. Po završetku svako je predstavljao grb svoje porodice i ono šta je za njega/nju najznačajnije u tom grbu.

Kako navode učenici u većini slučajeva porodični uspeh je što se međusobno poštuju što svi rade, uče, postižu dobre rezultate, što idu u muzičku školu, imaju nastupe i koncerte; ponosni su na svoje uspehe i što se vole, što imaju brata ili sestru, što su ljubazni i dobri ljudi, ono što je najlepše u porodici su zajednički trenuci,što su svi zdravii što se vole; najveća radost je kad dobiju dobre ocene i nasmejana lica roditelja zbog toga, rođenje sestre, brata; a najčešći planovi su da se presele u kuću, novi stan; još jedna beba, zajednička putovanja...i  izdvojiti više vremena jedni za druge.

 

 

 

MUZIKOM DO ZAGRLJAJA

U okviru Dečije nedelje pokušali smo da razmišljamo i podstaknemo učenike kako da muzikom,ljubavlju  zagrlimo svet oko sebe i tako zaustavimo nasilje i izgradimo put druženje i poverenja.

Učenici od I do VI razreda predlažu da kroz zagrljaj muzike u sebi bude sreću i spremni su da dele radost i osmehom i muzikom se bore protiv nasilja.

 

Kroz pezentaciju o  digitalnom nasilju pedagog je učenicima starijih razreda ukazala na  rizične situacije i na taj način upoznala ih sa merama  bezbednosti na internetu.

 

Ovako učenici definišu pojavu nasilja i korišćenje društvenih mreža (Izdvojeni su samo pojedini slajdovi sa te radionice. )

 

 

PUT DRUŽENJA I POVERENJA

Učenici su vrlo kategorično u većini slučajeva iznosili da se odrasli ozbiljno pozabave i zaštite ih od nasilnika koji su agresivni i sve rešavaju tučom, ukazuju da narkomanija postaje uobičejena pojava među mladima, žele da zaustave laž, podsmevanje, ignorisanje vršnjaka koji se razlikuju od većine.

 

DA SAM ČAROBNJAK

 

Zatim smo  sumirali svoje rezultate u protekloj godini i zajednički stav većine učenika je taj da su ostvarili sve planove i očekivanja roditelja....

U okviru aktivnosti učeničke organizacije „Kreativa „ pedagog je održala kreativne radionice ne temu „Da sam čarobnjak“. Učenicima se prža prilika da koriste svoje talenta-kreativnost i da se zamisle u ulozi čarobnjaka. Učenici su zapisivali svoje želje, razmišljanja šta bi promenuli u Novoj godini u porodici , kod sebe... Svoje želje su zapisivali na pripremljenim kružnim modelima ukrašenim novogodišnjim papirom takođe su pravili modele nota i na njima ispisivali svoje novogodišnje porukeNovogodišnjim željama i porukama ukrasili smo školski prostor i tako napravili pozitivnu prazničnu atmosferu.

U Novoj godini su poželeli da putuju, da se presele u Grčku , da im ozdrave najdraži....baka, deka, sestra...., da dobiju željeni instrument...klavir, da se roditelji slažu . Mnogo lepih želja su poželeli i kao sto slike pokazuju one su dekorativno i pozitivno ispunile školski prostor.

 

 

 

 

Nataša Vujanović Djumić, pedagog

OMŠ "Josip Slavenski" Novi Sad